ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΑΒΑΣ

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Ομίλου για την διατήρηση της Ναυτικής Παράδοσης του τόπου μας πρόκειται  να  λειτουργήσει  Εργαστήριο κατασκευής Καράβας και σχετική Έκθεση με τίτλο “Καράβες – Ένα παιχνίδι της Πάρου. Φτιάχνοντας και παίζοντας”.

Το Εργαστήριο θα λειτουργεί τον Φεβρουάριο, στην δημοτική αίθουσα στη μαρίνα της Νάουσας, κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή και η συμμετοχή σε αυτό είναι ελεύθερη.

Τι είναι οι Καράβες

Οι Καράβες είναι παιδικό παιχνίδι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Πάρο την δεκαετία του 1930, την μεταπολεμική περίοδο και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα παιδιά κατασκεύαζαν αυτοσχέδια τις Καράβες τους με βασικό υλικό ένα τενεκέ που τον έκοβαν και τον διαμόρφωναν σε σχήμα καραβιού. Η διαμόρφωση της πλώρης, της πρύμνης και της αρματωσιάς καθόριζε και τον τύπο του σκάφους που αντέγραφε το μοντέλο. Μετά την απλή,

σχετικά επίπονη και με εντυπωσιακές παραλλαγές κατασκευή, ακολουθούσε το παράκτιο αρμένισμα. Συνδεδεμένες με τρίχα ή σπάγγο οι Καράβες, στη Νάουσα,  ρυμουλκούνταν από τον Αϊ Δημήτρη στην Τράπεζα των Ψαριανών ή αντίστροφα, εν μέσω ναυμαχιών, ναυαγίων πανηγυρισμών και απογοητεύσεων. Στην Παροικία, το αρμένισμα γινόταν από τη Ζωοδόχο Πηγή μέχρι τα Λιβάδια.

Εργαστήριο κατασκευής  Καράβας

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Η λειτουργία του για τα παιδιά χωρίζεται σε δύο σκέλη:

α) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο Μικροί Καραβο – μάστορες.

Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα με την καθοδήγηση των έμπειρων μαστόρων  να φτιάξουν τη δική τους Καράβα.

Απαραίτητα υλικά ένας τενεκές, ένα σκουπόξυλο, μία τάβλα κρεβατιού, ένα κομμάτι σεντόνι και σπάγκος.

β) Οργανωμένες επισκέψεις  τις πρωινές ώρες για τους μαθητές των σχολείων.

Τα σχολεία θα μπορούν να επισκέπτονται το Εργαστήριο και την Έκθεση τις πρωινές ώρες κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους του Εργαστηρίου.

Έκθεση Καράβας

Στην αίθουσα θα λειτουργεί παράλληλα Έκθεση με παλαιότερες Καράβες.

Αρμένισμα Καράβας

Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου θα οργανωθεί ειδική εκδήλωση και αγώνας επίδειξης όπου οι μικροί κατασκευαστές θα έχουν  την ευκαιρία να αρμενίσουν τις Καράβες  τους  στο λιμάνι της Νάουσας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Ωράριο Λειτουργίας: Το εργαστήριο θα λειτουργήσει από 3 έως 25 Φεβρουαρίου:

Τετάρτη 17:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 – 14:00
Κυριακή 11:00 – 14:00

  • Χώρος λειτουργίας: Δημοτική αίθουσα στη μαρίνα της Νάουσας.
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974903604, 6936842489.
  • Υπεύθυνοι Εργαστηρίου: Σωμαρίπας Μανώλης, Μαλαματένιος Στέλιος, Ξύγκης Κίμωνας, Σεβαστιανός Αναγνωστόπουλος, Κουρτέλλης Δημήτριος.

Χορηγός : Δήμος Πάρου.